Природа

Върх "Голица."

Светилище от "Бесите," Тракийско племе, също и останки от техни селища. Красива панорама на върх "Голица." Диви кози, различни красиви скални образувания - "природен феномен." Място за почивки и барбекю. 360 градуса се вижда всичко 60км, с просто око при ясно време се виждат още по-далечни растояния.

 

Водопада

 "Водопада на Любовта", постояно върви, много красиво място за почивка и отдих в района на водопада има много горски поляни потходящи за различни игри. Може да се направи пикник, барбекю на тикла. Много е спокойно място. В тази местност "бяла вода" се намират останки от църкви, едната от римско време, другата е от времето преди Османско робство. Има много красиви панорами от които се наблудава село Осиково под различен ъгл.

 

Пещерите

Пещерите в село Осиково са на различни местностти и разтояния. За сега не са облагородени, по сещават се рядко но са доста впечетляащи и загадъчни. По-големите от тях са "Дом Паш," "Петварски дупки," "Модърска пещера," и "Висарести камък.“  В района на тези пещери до днес се носят легенди за хайдути за скрити съкровища. Най-известната легенда е за "Данаиловата пещера" която е била обитавана от хайдути.  Легендата гласи, че там са сахранлявали съкровищата си. Един ден били обсадени от башибозук и хайдутие трябвало веднага да се спасяват. Зазйдават пещерата и при опити да избягат са били избити. Само един се спасява, който е бил тежко ранен. И разказал тази история до днес тази пещера още се търси.

 

Пропастта-Процепа

Уникална забележителност и много рядко се посещава, малко хора знаят за нея. Дори и в селото има хора, които никога не са ходили там много е опасно без водач. За търсачите на силни усещания това място е подходящо, както и за екстремен туризъм. Намира се в местността "Бялата стена."